Draft:Chris Vanlangendonck


Chris Vanlangendonck (Leuven, 4 januari 1969) is een Vlaamse, Belgische auteur. In mei 2023 verscheen haar debuutroman ROEDELDRIFT. Ze woont en werkt in Antwerpen.

Carrière voor het auteurschap

De voorbije twintig jaar leidde Chris Vanlangendonck een internationaal lobbybureau dat in naam van groepen wetenschappers ijverde voor een wereldwijde voorbereiding op mogelijke pandemieën. Over dat werk schreef ze samen met Prof. Dr. Osterhaus het boek ‘Communiceren op uw gezondheid. De stem van wetenschappers in het gezondheidsdebat.’

Ze publiceerde eveneens in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften zoals BMC/Springer Nature en Vaccine.

https://onehealthoutlook.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42522-020-00033-4

https://onehealthoutlook.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42522-019-0009-7

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0264410X15009263

https://www.researchgate.net/publication/234166279_About_courageous_scientists_responsible_policy_makers_bridgebuilders_and_preparedness_for_the_next_influenza_pandemic

https://flutrackers.com/forum/forum/welcome-to-the-scientific-library/characteristics-of-pandemic-influenza/137023-vaccine-scientists-and-policy-makers-gathered-in-the-post-h1n1-pandemic-period-at-the-fourth-eswi-influenza-conference?t=195558

Recensies over Roedeldrift

De Standaard der Letteren, John Vervoort

EEN PUINHOOP AAN LIEFDE

Wat zit er achter het onbehouwen gedrag van Maurits, het hoofdpersonage in Roedeldrift van debutant Chris Vanlangendonck? Het antwoord is complex en confronterend. (…) De vragen die debutant Chris Vanlangendonck boeien zijn: hoe worden we wie we zijn en hoe bepalen opvoeding en familiebanden ons gedrag? Roedeldrift is daar onmiskenbaar een verkenning van. Vanlangendonck schrijft confronterend en haast meedogenloos over mensen die liefde zouden willen geven maar die zelf gemist hebben.

Radio Centraal, BOEKENPRAAT, “gelezen en gekeurd”

De auteur bespeelt de gevoelens van de lezer die eerst afgrijzen, dan begrip en daarna zelfs medelijden voor het hoofdpersonage Maurits voelt. Na de verrassende epiloog blijf je verweesd achter. Het is een sterke roman en een beklijvend, meeslepend debuut.

Lezerscommunity Hebban.nl – Herman Vanheirstraeten

Met beheersing en gevoel voor evenwicht geschreven. Nergens is er overdaad, zelfs wanneer het verhaal zich tussen twee uitersten bevindt, behoudt de auteur het evenwicht en sereniteit. Een formidabel debuut.

Hans Loeve, boekverkoper van het jaar, Riemer Boekhandel, Amersfoort

Een superknap debuut! Maurits is de hoofdpersoon waar alles om draait. Hij is autoritair en behandelt zijn vrouw als een slaaf. Zijn dochter daarentegen is alles voor hem en op een ziekelijke manier zorgt hij er voor dat er niets tussen hen beide komt. Dat gaat natuurlijk een keer mis want Louise wordt zelfstandig en verliefd. Heeft ze eigenlijk wel door wat voor verstikkende liefde haar vader voor haar had en heeft? Je wilt het haar als lezer toeschreeuwen. Maar ze hoort het niet. Nog niet.

NBD Biblion

‘Helder en met spanning geschreven, met sterke nadruk op de gedachtegang van Maurits en hoe deze de wereld om hem heen beïnvloedt.’

Walter Van Steenbrugge, Van Steenbrugge Advocaten

Het is bijzonder lang geleden dat ik nog zo een goed boek heb gelezen. Niet te vatten dat dit een debuutroman is. De auteur beschrijft messcherp en haarfijn haar hoofdpersonage Maurits, die vol littekens en kwetsuren aan zijn volwassen leven begint. De trauma’s uit het verleden trekken diepe sporen waarin Maurits gevangen zit en waardoor hij haast kansloos, en onwetend over zijn handicap, in de maatschappij staat. Het boek is obligaat voor magistraten en advocaten omdat oordelen over iemand anders wellicht het moeilijkste is wat er bestaat. De auteur oordeelt zelf niet maar opent de noodzakelijke discussie over de vrije wil en dwingt de lezer om de achtergrond te kennen van een dader. Dit alles in een stilistisch hoogstaande en beklijvende taal.

Ankie Vandekerckhove, eerste Kinderrechtencommissaris

Aan de hand van gedetailleerd feitenrelaas en rake typeringen van de hoofdpersonages geeft de auteur een inkijk doorheen verschillende generaties van een dysfunctioneel gezin. Opvallend en droef is het, te moeten vaststellen dat ook pedagogische armoede, zich over generaties heen uitstrekt. Een mix van frustraties, machtsmisbruik, geweld en manipulatie vermomd als ‘liefde’ loopt als een rode draad door het verhaal. Met een juiste balans tussen afstand en empathie laat de auteur de lezer inzien hoe ervaringen uit de kindertijd zeer lang blijven doorwerken en hoe destructieve patronen zich blijven herhalen. En hoe een schrijnend tekort aan warmte en liefde van ouders zich manifesteert en compenseert in een ontoelaatbaar grote “liefde” (of is het bezetenheid?) voor de zus en later ook als ‘daddy’ voor de dochter. Als de cirkel niet doorbroken wordt, blijft de familiewonde etteren. De kilte druipt bij momenten van de pagina’s…

Roedeldrift bij de kapper

Gazet van Antwerpen Antwerpse schrijfster verkoopt haar boek ook in kapperszaak: “Ideale plaats om breder publiek te bereiken” Een boek verkopen in een kapperszaak, het is niet iets wat veel auteurs doen. Maar voor Antwerpse schrijfster Chris Vanlangendonck is de kapper de ideale plek om een breed publiek te bereiken. Het was trouwens het idee van zaakvoerder Pascale om het boek bij haar in de zaak te verkopen. Het thema, grensoverschrijdend gedrag, is vandaag de dag een veelbesproken onderwerp.

Volledig artikel: https://www.gva.be/cnt/dmf20230929_96991542

References

edit

https://chrisvanlangendonck.be

https://www.uitgeverijvrijdag.be/auteurs-1/vanlangendonck-chris