Kleopatra’dan Günümüze Çiftehan..!!
Çiftehan adını kasaba girişindeki iki handan aldıgı söylenmektedir. Anadolu,nun batı kapısı olan çiftehan: sıcak su kaynak ları nedeni ile m.ö ilk çağlarda başlamak üzere dikkatleri çekmeye başllamıştır.bu güne kadar sıcak su kaynağının ne zaman ortaya çıktığı bilinmemektedir ilk olarak m.ö 324 yılında kral ömer niğde ilini topraklarına katması ardından çiftehan sıcak suyu ile dikkatleri çekmiştir. Bu dönemde güvenlik nedeni ile çiftehan merkezinde bir yapılanma oluşmasına rağmen çiftehanın görev ve amaçları ve tepelerinde yeraltı kaya topyaları yaptırmıştır. Bölge eti frig ve roma dönemlerine yerleşim yeri olmuştur Roma imparatorluğu döneminde kapadokyanın en önemli eyaleti olması nedeni ile çiftehan bir önemli kapı görevini görmüştür. Bölgede yapılan arkeolojik kazılara göre etiler zamanından beri yerleşme sahası olarak kullanılmıştır.
Mısır kıraliçesi kleopatranın tarsusta yaşam sürerken sık sık bu kaplıcaya gelerek uzun süre kaldığı ve suyun gencleştirici ve güzelleştirici ve dinlendirici etkinliklerinden faydalandığı söylenmektedir. Çifethan kaplıcalarının eski havuzun temel kısmı roma dönemine aittir. bu gün ayakta bulunan ve kullanılmakta olan havuzlu banyolar selçuklu türkleri zamnında yapılmıştır. Havuzlu banyo selçuklu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.
Roma imparatorluğu döneminde Antakya ardından hristiyanlığın toros dağlarını aşıp tutunduğu en önemli yerleşim birimi çiftehan ve ulukışla kesimleridir. Hristiyanlığın ilk ve önemli yerleşim birimleridir. Bizans döneminde Çiftehan Sasani ve Arap akınlarına maruz kalmıştır. Bizans imparatorları ülkenin doğu kesimini özellikle toros geçitlerinin ağzında bulunan çiftehan ve ardındaki nigde koruma ve vuruş haline getirmek amacı ile burada önemli askeri üsler kurulmuştur. Ulukışla ve Çiftehan arasına kurulmuştur. Ulukışla ve Çiftehan arasına LÜLÜ kenti kalesi ve mağara tabyaları inşaa edilmiştir.
FATİH SULTAN MEHMET in küçük oğlu sultan cem çiftehan kaplıcaları ile ilgilenerek bayındırlık faaliyetinde bulunmuştur.
Osmanlılar zamanında düşünen Bağdat demiryolu çiftehan kasabasından geçtiği için burada 1910 yılında tren iskelesi kurulmuştur. tren yolunun buradan geçmesi ardından buraya olan ilgi artmıştır ve çevre köylerden bir kaç aile buraya gelmiştir bu aileler Meral ve Gülbahar aileleridir. 1910 Tarihinden 1925 tarihine kadar bölgede nüfus 20 kişi civarındadır 1954 yılında çiftehan köy tüzel kişiliğine kavuşmuştur.
- _______________________**
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 6 Şubart 1934 tarihinde tren le niğdeden çiftehan kasabasına gelerek kaplıcayı geçmiş ve buranın imar edilmesine ve halkın istifadesine açılmasını istemiştir.
- ______________________**
İmparator mark avrilkarısı imparatoriçefaustin ile suriye gezisinegiderken kasabasının yakmlarındaki kırk geçitin yanında rahatsızlanmış ve burada ölmüştür.İmparator bunun anısına Çiftehan yakınlarında Faistinopolis Şehrini kurmustur. Bu şehrin yakınlarına bir mabat yaptırmıstır bu mabat şimdiki basmakçı köyü yakınındadır. Kaplıcada selçuklu döneminde yapılmış iki hamam vardır.Havuzları ve özel banyoları bulunmaktadır.Çelikli ve kükürtlü adlarıyla mevcut iki kaynak dakikada 50 lt su verir.
Suyu boldur sodyum sülfatlı bir sudur. Çiftehan kaplıcaları ülkemizin birinci sırada şifa niteliğinin yanında ayrıca toros dağlarının iklimi ile bir dinlnme yeridir. Kadın ve erkeklere mahsus iki bölümü kapsayan ve çifte hamam şeklinde olan binanın her iki kısmı kubbe ile örtülüdür erkekler kısmında 85 kadınlar kısmında 26 M2 olan birer havuz vardır. Kablıca suyunu ilk defa 1. Mart 1949 tarihinde prof. dr.kerim ömer çağlar mahaline gelerek incelenmiştir.